Historia

 

Officiellt grundades Haparanda Ju-jutsu Kai i februari 2008, men redan en tid före det hade vi börjat träna inofficiellt och då det verkade som att det fanns underlag att starta en klubb, tog jag som blivande ordförande och ansvarig instruktör tag i saken och såg till att göra klubben officiell. Detta var för att väga upp för att det inte fanns någon klubb i Haparanda och det var en sak som jag och ett par entusiastiska medlemmar tyckte borde åtgärdas!

 

Sedan dess har vi fått kämpa med de typiska småstadsproblemen, som till exempel folk som flyttar för att börja studera och ont om medlemmar, men vi har klarat oss förhållandevis bra och har lyckats öka i medlemsantal från ett halvt dussin medlemmar till 16 medlemmar 2010. Mycket av detta är tack vare hjälp från Ami Eriksson som gick med på att bli vår teknikansvarige instruktör. Tack vare hans hjälp lyckades vi få en licensierad instruktör som kunde hjälpa oss med frågor kring tekniker, graderingar och mycket mer.

 

Vår logo

 

Valet av en korp som vår symbol har flera orsaker. Dels är det helt enkelt för att vi, innan vi blev en egen klubb, fick hjälp av föreningen Korpen med lokalhyror med mera. Men vårt val har även mytologiska skäl. I japansk mytologi kopplas korpar och kråkor ihop med tengu, farliga och oberäkneliga andar som är hälften människor och hälften korpar. I nordisk mytologi är korpen Odens fågel. Oden var både visdomens och krigets gud och det är så vi ser på oss själva i och med att vi vill lära oss så mycket som möjligt. Blandningen mellan japansk och nordiskt blir ju tydlig bara genom att vi är en samling nordbor som tränar en japansk konst. På bilden sitter korpen och ser mot en stigande sol i öst. Detta är också en hänvisning till Japan och att vi, precis som korpen ser mot öst efter kunskap.

 

Vår verksamhet idag

 

Vi bedriver idag träning för alla åldrar. Vi har flera licensierade instruktörer och hoppas kunna växa till en än större förening i framtiden. Vi har ett nära samarbete med Daiyo-Sha Ami Eriksson, som också är medlem hos oss. Dessutom deltar vi aktivt på olika läger, åtminstone läger som är någorlunda nära oss geografiskt. Vi försöker hela tiden behålla ett öppet sinne och komma ihåg att det alltid finns mer att lära sig.